Timp estimat de citire: 13 minut(e)
Urbanist societal și dezvoltator al Cartier Coresi în Brașov, Ceetrus demarează la Reșița un proiect pe 15 ani, ce va regenera 36 de hectare din oraș.
Ceetrus, dezvoltator imobiliar global, cunoscut până în iunie 2018 sub numele de Immochan, s-a transformat pentru a răspunde mai bine nevoilor comunităților și a devenit astăzi un dezvoltator imobiliar de proiecte urbane mixte.
În toate proiectele dezvoltate, misiunea Ceetrus este de a-și asuma rolul de facilitator, de catalizator urban și comunitar, rol care devine indispensabil pentru o dezvoltare urbană coerentă și durabilă în România.
Dezvoltarea Cartierului Coresi, începută în 2013, este un model de regenerare comunitară și urbană în România, fiind primul proiect multifuncțional de o asemenea anvergură, ce aduce împreună, într-un interval de 8 ani, funcțiuni comerciale, rezidențiale, birouri, divertisment, spații comunitare și spații publice, care valorifică și multiplică oportunitățile locale.
Astfel, în contextul misiunii de a construi şi de a dezvolta legături sociale care vor anima orașul de mâine și al succesului proiectului de regenerare urbană din Brașov, Ceetrus prezintă astăzi, în cadrul evenimentului Reșița 2030: Împreună schimbăm fața orașului, masterplanul proiectului cu funcțiuni mixte, într-o perspectivă pe 15 ani.
“Simt că am ajuns la capătul unei curse în care am pornit în urmă cu trei ani. Știu că nu e finalul aici, e doar un alt început și mă bucur enorm de acest parteneriat pe care Primăria Reșița îl demarează împreună cu Ceetrus. Exista riscul ca acest brownfield de peste 40 de hectare să finalizeze într-un proiect anost în care să găsim câteva “cutii”, aidoma multora realizate în pripă în România, însă șansa noastră, a Reșițenilor a fost ca Ceetrus să delege un birou de arhitectură celebru – Arte Charpentier – care a desenat un nou centru urban funcțional, aerisit, multifuncțional și prietenos pentru comunitate.“ Ioan Popa, Primar Reșița
“Este un moment meritat de sărbătoare dedicat Reșițenilor după 3 ani de muncă în zona juridică, cadastrală și de concept și într-un context general în care ÎNCREDEREA trebuie să revină la normal. Redăm orașului 36 de hectare uitate și ne asumăm alături de comunitate misiunea de a construi parte din Reșița 2030. Sunt mândru de drumul parcurs de echipa Ceetrus până la acest concept extraordinar, mixt și multifuncțional și cred în oportunitatea de a crea în Reșița un nou model de regenerare comunitară. “ Tatian Diaconu, CEO Ceetrus România
Astfel, Masterplanul Ceetrus pentru Reșita, presupune o dezvoltare în patru etape, după cum urmează:
Fazele de dezvoltare de retail, office, divertisment și hotel, sunt corelate cu 3 faze de dezvoltare de rezidențial, cu o anvergură totală de 49.200 m2 și 582 de unități (studio, 2 camere, 3 camere). În dezvoltarea de rezidențial, este prevăzut și un Apart Hotel (11.500 m2 și 177 unități).
Proiectul de regenerare urbană amplasat pe platforma industrială Mociur-UCMR Reșița, a necesitat o serie de achiziții de teren anevoioase din punct de vedere juridic (2017 – 2020), ce s-au încheiat în 3 ani cu o achiziție totală de 36 de hectare.
Viziunea și conceptul proiectului au fost realizate împreună cu birouri de arhitectură recunoscute la nivel internațional – Arte Charpentier și Arhitect Sud, ce au integrat strategia de dezvoltare și mobilitate locală și regională. În toate elementele arhitecturale s-a avut în vedere păstrarea caracteristicilor locale, definitorii pentru Reșița (metal, cărămidă, spații verzi generoase).
Proiectul își propune să faciliteze conexiunile din comunitate și să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a orașului.
Investiția a fost anunțată în cadrul evenimentului Reșita 2030: Împreună transformăm fața orașului, conferință despre dezvoltarea orașelor, organizată în parteneriat cu Urbanize Hub și cu participarea speakerilor: Primar Ioan Popa, Marcel-Ionescu Heroiu (Banca Mondială), Grațian Mihăilescu (Urbanize Hub), Conf. Univ. Dr. Viorel Stănică (Prodecan FSPAC Cluj), Sorin Maxim (ADR Vest), Marina Neagu (MKBT), Tatian Diaconu (Ceetrus), Sorin Dumitru (Ceetrus) și reprezentanții comunității locale (Bike Attack, Fundația Comunitară Banatul Montan și Grupul de Acțiune Locală Reșița).
Despre Ceetrus
Fondat în 1976, Ceetrus este un dezvoltator imobiliar global, cu 295 de proiecte comerciale și mixte în 10 țări europene.
În România, Ceetrus a luat ființă în ianuarie 2012 și administrează un portofoliu de 23 de centre comerciale la nivel național. În 2016, Ceetrus și-a lărgit sfera de activitate pe noi segmente de business prin proiectul mixt Cartier Coresi: cel rezidențial, prin dezvoltarea Coresi Avantgarden (în parteneriat cu Kasper Development) și office, prin Coresi Business Campus (în parteneriat cu Ascenta Management), unul dintre cele mai vibrante parcuri de afaceri din Brașov.